Guidetur nr 1 Gärsnäs – Knäbäckshusen

Känt och okänt på Österlen en intressant tur komponerad av vår guide Karin Erlandsson

Knabackshusen

Utflykten börjar i Gärsnäs by. Byn hade sin blomstringstid så länge järnvägslinjerna Malmö – Simrishamn och Ystad- S:t Olof hade knutpunkt här. 1972 lades persontrafiken ned på sträckan Gärsnäs- S:t Olof.
Den gamla kyrkbyn Stiby är föregångaren till byn Gärsnäs. Vik av i vid kyrkan i Stiby och åk mot Gyllebo- Rörum. Man får en vidunderlig utsikt över den bördiga slätten i väster och söder, norrut ser man husen i Komstad. Längre bort skogarna och åsarna vid Gyllebo. 1749 var Carl von Linné i trakten och han uppmärksammade att ”man kunde räkna till tretton synliga kyrktorn”på just den här vägsträckan. På höger sida dyker snart Ö.Wemmerlövs kyrka upp, vackert beläget på en kulle med kor som betar i hagarna nedanför. Ett besök i kyrkan lönar sig, det finns spännande väl bevarade medeltidsmålningar som Jesus och Maria, helgongestalter, lyckans hjul, yttersta domen och en sjöjungfru.
Det är ovanligt.
Den helige Kristoffer kommer vadande med Jesusbarnet på axeln och är nära att trampa på den lilla simmande flickan med fiskstjärten.
Invid kyrkporten finns en gravsten med inskriptionen ”Wandringsman, will du intet strö blommor kring wår graf, så låt åtminstone bli att här plantera törne. Författad i livstiden af H.H.H”.

Vi åker vidare mot Gyllebosjön och passerar förbi en mindre väg mot Stockeboda Gård. Det rekommenderas att göra ett besök! Stockeboda gård är idag ett härligt besöksmål med bl.a. ett eget ölbryggeri. Underbar natur med bokskog, fårhagar, bäckar och dammar. Ursprungligen var Stockeboda ett 1600-tals jaktslott och Sixten Sparre sägs ofta varit gäst här, innan han flyttade samman med Elvira Madigan.
Under dansk-svenska krigen hade snapphanarna tillhåll här. Vi följer vägen vidare och tar vänster ned mot Gyllebosjön, vi passerar järnvägs spår där man kan cykla dressin. Starten är i S:t Olofs by och sträckan till Gyllebo t/r är 14 km. Cykeldressinen uppfanns på 1840-talet av tysken Karl Drais och användes av bl.a. banvakterna vid deras dagliga inspektions turer längs med linjen. Dressinen användes också vid underhåll och reparationer av banan. Dressinerna man cyklar på idag är nytillverkade efter gammal förebild, dock med en del förbättringar. På gammal järnvägsslang kallades cykeldressinen för ”Hjuling”.

Vill man bara fiska kan man köpa fiskekort vid gården efter järnvägen och lägga pengarna i ett kuvert. En båt ingår också i priset. Det finns en P-plats för fiskare när man kommer ned till sjön. Vik in på grusvägen med Badplats-skylt och den ligger på vänster sida och här finns också båtarna. Fortsätter du vidare på vägen 100 m kommer du fram till badplatsen.
På vägen fram mot Gyllebo slott ser man infarten till slottet. Här finns en skylt som upplyser om att besök vid den gamla slottsruinen är tillåten. Det nya slottet från 1815 är idag privat bostad och har genom gått omfattande renoveringar . Ruinen efter det forna Gyllebohus är väl värd ett besök. Gyllebohus var en 1500-tals borg i stil med Glimmingehus och byggherren hette Laurids Lauridsen Knob. Tyvärr drabbades borgen av en rad bränder och vid 1700-talets slut ansågs det inte längre lönt att reparera den, utan man beslöt att bygga nytt istället. Bredvid infarten till slottet, ett stycke fram, betar alpackor, eller som det står på skylten Österlen Alpacka. Det är ett kameldjur närbesläktat med laman och den har sitt ursprung i Anderna. Ullen anses vara världens mest exklusiva! Vi åker tillbaks och lämnar de vackra lövträden och skogarna vid Gyllebo, för att styra kosan i riktning mot Rörum.
Landskapet förändras nu och blir ett böljande landskap medkullar och fruktodlingar. Det har bildats av märkliga avlagringar från inlandsisen och fick sin huvudsakliga form under istidens slutskede, när delar av landskapet sjönk ihop då de kvarliggande isblocken smälte.
Många konstnärer har lockats av landskapet på Österlen. Den förste var nog Prins Eugen som på 1930-talet kom att bli inspirerad och han stannade ofta just i Rörum och har målat mycket från dessa backar!
Att Österlen är så känt kan vi bl.a. tacka Prins Eugen för! Mellan backarna rinner Rörums södra å och den har här och var skurit ned sig i den underkambriska sandstenen och bildat små vattenfall. Stanna vid den lilla parkeringsplatsen på vänster sidan strax innan Kvarngården vid Sträntemölla. Härifrån leder en stig upp till naturreservatet som är 35 ha stort. Från en uppdämd kvarndamm leds en del av åns vatten in till den gamla kvarngården. Möllan var i drift in på 1960-talet och heter Stränte. Vi kommer fram till en vägstoppskylt och vi tar av till vänster in i Rörums by, eller Rövarum som byn ursprungligen hette. Namnet sägs komma från alla de rövare som förr i tiden hade sitt tillhåll här. Mitt i svängen vid kyrkan fanns på vänster sida ett gammalt gästgifveri. Här övernattade Carl von Linné på sin skånska resa.
Åker vi vidare genom byn så kan man stanna till hos Mandelmanns trädgårdar, känt bl.a. från TV och som är en oas av naturens blommor, grönsaker mm. Vi åker ut på stora vägen mellan Kivik och Simrishamn och åker ca 500 m innan vi tar vänster ned mot Knäbäckshusen.

Här avslutar vi vår tur med att njuta av de vackra husens, som delvis kommer från Haväng vid Ravlunda och flyttades hit när Skånska Pansarregementet anlade skjutfältet på heden norr om Haväng. Lästips: ”De försvunna byarna” Nils Ravheden. Tag en promenad i det nya Knäbäck ner till kapellet och njut av utsikten över Östersjön.
Blir du sugen på att bada, se upp med strömmarna!

Karin Erlandsson

Väl mött på Österlen!

Karin Erlandsson